
ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Η 895/2021 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ (ΑΣΦ. ΜΕΤΡΑ)
Με την 895/2021 απόφαση του (διαδικασία ασφ. μέτρων), το Μονομελές Πρωτοδικείο Πατρών προχώρησε σε μία πολύ ενδιαφέρουσα ερμηνεία και εφαρμογή των νέων διατάξεων του Ν. 4800/2021 σχετικά με τη συνεπιμέλεια γονέων επί ανηλίκων τέκνων.
Ειδικότερα, το Δικαστήριο εκλήθη να δικάσει τις αντίθετες αιτήσεις δύο διαζευγμένων γονέων με τις οποίες α) ο αιτών πατέρας ζητούσε η επιμέλεια των ανηλίκων τέκνων τους να ασκείται από κοινού με την πρώην σύζυγο του (συνεπιμέλεια), ενώ β) η αιτούσα μητέρα ζητούσε να της ανατεθεί η αποκλειστική επιμέλεια των ως άνω ανήλικων τέκνων.
Το Δικαστήριο, ερμηνεύοντας τελολογικά τις νέες διατάξεις του Ν. 4800/2021 έκρινε πως πρόθεση του νομοθέτη ήταν να προκρίνεται πλέον η συνεπιμέλεια των γονέων επί των ανηλίκων τέκνων τους, σε αντίθεση με το προϊσχύσαν καθεστώς, κατά το οποίο προκρινόταν η ανάθεση της αποκλειστικής επιμέλειας (στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων στη μητέρα). Έτσι, κατά το Δικαστήριο, κανόνας πλέον σε τέτοιου είδους περιπτώσεις είναι να ορίζεται συνεπιμέλεια των ανηλίκων τέκνων, με την ανάθεση αποκλειστικής επιμέλειας αποτελεί πλέον «παρέκκλιση», η οποία θα πρέπει να αιτιολογείται ειδικά στην σχετική απόφαση, όπως προβλέπει το άρθρο 1514 ΑΚ.
Φυσικά, ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη διατήρηση του παιδοκεντρικού χαρακτήρα των σχετικών διατάξεων και ιδίως στην θεμελιώδους αξίας διάταξη της ΑΚ 1511, η οποία επιβάλλει κάθε απόφαση να αποβλέπει στο βέλτιστο συμφέρον του τέκνου
Εφαρμόζοντας την ερμηνεία αυτή, το Δικαστήριο ανέθεσε την επιμέλεια των ανηλίκων τέκνων από κοινού στους δύο γονείς (συνεπιμέλεια), ορίζοντας πως τα τέκνα θα διαμένουν ανά μια εβδομάδα εναλλάξ στην οικία κάθε γονέα, ήτοι μια εβδομάδα στην οικία του πατέρα και μια εβδομάδα στην οικία της μητέρας. Για τη στοιχειοθέτηση της κρίσης του αυτής το Δικαστήριο έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους στενούς δεσμούς που διατηρούν τα τέκνα με καθένα από τους δύο γονείς, στο γεγονός ότι αμφότεροι οι γονείς τυγχάνουν απολύτως κατάλληλοι να επιμεληθούν και να αναθρέψουν τα τέκνα, ενώ αξιολογήθηκε και έκθεση παιδοψυχιάτρου, η οποία διέγνωσε πως τα παιδιά τρέφουν θετικά συναισθήματα και για τους δύο γονείς.
Παράλληλα, το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της μητέρας περί καταβολής διατροφής από τον πατέρα, με αιτιολογία α) ότι οι γονείς έχουν περίπου τις ίδιες οικονομικές δυνάμεις, συνυπολογιζομένων κάποιων επιδομάτων τα οποία λαμβάνει η μητέρα και β) ότι με δεδομένη την ισόχρονη διαμονή των τέκνων με τους δυο γονείς τους, τα έξοδα αυτά θα τα επιβαρύνεται ο γονέας με τον οποίο θα διαμένουν κάθε φορά.
Πρόκειται για μία απόφαση που φανερώνει την στροφή της νομολογίας μετά τον Ν. 4800/2021 και την καθιέρωση της συνεπιμέλειας των ανηλίκων τέκνων ως κανόνα σε περιπτώσεις διαζυγίου.
Το πλήρες κείμενο της απόφασης είναι διαθέσιμο στην Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών ΝΟΜΟS.